Financiële risico’s bij fusie

Er is geen vangnet voor de financiële risico’s van de fusie tussen Muiden en Bussum, draagvlak ontbreekt, zelfs de coalitie-partijen trekken hun steun voor de fusie in als er geen vangnet. De voorzitter van de hoorzitting, Ronald van Raak, zegt openlijk dat provincie en Rijk hun huiswerk alweer niet goed gedaan hebben. Tijd om de voorbereidingen op deze fusie stop te zetten en eerst de Tweede Kamer aan het woord te laten, vindt Hart voor Bussum.

Op 30 januari jl. kregen de leden van de Commissie Binnenlandse Zaken in Muiden te horen dat in Bussum draagvlak ontbreekt voor een fusie als er geen vangnet is voor de financiële risico’s. Verder hoorden zij verbaasd aan dat de voorbereidingen op de fusie al zover zijn dat er onomkeerbare beslissingen worden genomen nog voordat de Kamer zich over het wetsvoorstel heeft kunnen uitspreken. De Tweede Kamerleden waren duidelijk “not amused”. Voorzitter van de hoorzitting, Ronald van Raak (SP) zei onomwonden: “Provincie en Rijk hebben alweer hun huiswerk niet goed gedaan”.

Dit was voor Hart voor Bussum reden genoeg om per onmiddellijk geen medewerking meer te verlenen aan het fusie-proces. Hart voor Bussum stopt geen tijd en energie meer in alle vergaderingen, bijeenkomsten, ambtelijke stukken en e-mails rondom de fusie totdat de Tweede Kamer een uitspraak heeft gedaan. Er moet duidelijkheid komen of er een vangnet komt voor de financiële risico’s en of de Tweede Kamer überhaupt het wetsvoorstel (in gewijzigde vorm eventueel) zal aannemen.

Ondertussen blijft het college van B en W aankondigen in o.a. het Bussums Nieuws dat over enkele maanden de ambtenarenapparaten in elkaar worden geschoven, er een nieuwe griffier en gemeente-secretaris worden aangesteld en de gezamenlijke begroting 2016 wordt opgesteld. Men trekt zich dus niets aan van de kritiek van Kamerleden en er is geen besef dat dit staatsrechtelijk niet kan.

Alles lijkt terug te voeren op het feit dat dit een door de Provincie Noord-Holland opgelegde fusie is die in een heel hoog tempo per 1-1-2016 moet worden doorgevoerd. Daarnaast is men ook uit het oog verloren waar deze fusie om gaat: de inwoners moeten er beter van worden! Een betere financiële basis, een beter bestuur, een beter ambtenarenapparaat, een betere dienstverlening aan de inwoners. Maar zoals het er nu voor staat wordt aan al deze zaken niet voldaan.

Posted on 10 februari 2015 in Geen onderdeel van een categorie

Share the Story

About the Author

Back to Top