Gorinchem wil helderheid

Gorinchem wil helderheid van buurgemeente Hardinxveld-Giessendam. Het college van B en W heeft in een brief aan Hardinxveld-Giessendam helderheid gevraagd over wat de buurgemeente bedoelt met een eventuele inkooprelatie tussen de twee gemeenten. Gorinchem is gevraagd om een offerte op te stellen op basis van een eventuele ambtelijke samenwerking. Hardinxveld-Giessendam kan deze offerte dan vergelijken met die van Drechtsteden, waar de gemeente ook nog opties open houdt. Volgens Gorinchem is er echter nog te weinig informatie vanuit de buurgemeente gegeven om te komen tot een deugdelijke offerte voor 1 mei.

Niet alleen de ontbrekende informatie vanuit Hardinxveld-Giessendam belet Gorinchem in het opzetten van een offerte. In de brief geeft het Gorcumse college aan de termijn van 1 mei te vroeg te vinden. In eerste instantie zou 15 mei de offerte klaar moeten zijn, maar omdat Hardinxveld-Giessendam een adviesbureau wil betrekken bij de beoordeling, is die termijn met twee weken vervroegd.
“Dit is geen klachtenbrief, maar een brief die onze zorgen uit”, legt burgemeester Anton Barske uit. “Afgelopen december werden we blij verrast door het feit dat er in Hardinxveld-Giessendam aan amendement werd aangenomen waarbij gekeken moest worden naar een gelijkwaardige samenwerking met buurgemeenten, waaronder Gorinchem. In januari hebben wij bij hen geïnformeerd naar een tijdstip voor een gesprek. Omdat zij behoefte hadden een bureau voor begeleiding, kwamen we pas 9 maart in gesprek en dat ging bovendien moeizaam. De Hardinxveldse medewerkers wisten niet het doel van de gesprekken, waardoor de gesprekken van een wisselend niveau waren. Echter, om tot een goede offerte te komen, hebben wij als gemeente veel informatie nodig. Aanstaande dinsdag 28 april zal het volgende gesprek plaats vinden waar ook de vraagstukken van de brief aan de orde zullen komen. We moet helder met elkaar communiceren, want uiteindelijk staat voor ons beiden het belang van de AV-regio (Alblasserwaard-Vijfheerenlanden) hoog in het vaandel”, aldus Barske.

In de brief gericht aan het college van Hardinxveld-Giessendam vraagt Gorinchem duidelijkheid over wat een inkooprelatie volgens die gemeente betekent. “Zij willen een concrete offerte, maar wij weten niet precies wat zij nu al doen en hoe zij die ambtelijke samenwerking voor zich zien”, verklaart Barske. Desondanks ziet de burgemeester goede kansen voor Gorinchem ten opzichte van Drechtsteden. ,,Wij denken dat onze offerte minstens net zo goed zal zijn in prijs en kwaliteit dan die van Drechtsteden. Wij bieden als Gorinchem honderd procent garantie voor een bestuurlijke relatie en bovendien hoeven er geen banen af te vloeien bij Hardinxveld-Giessendam. Bovendien is Drechtsteden dermate geautomatiseerd dat dat ten koste gaat van banen. Wij kunnen dan ook een uitgebreider pakket bieden waarbij er tevens minder extra kosten gemaakt hoeven worden. Hardinxveld-Giessendam is kwetsbaarder op beleidstaken. Neem als voorbeeld een planeconoom. Als Hardinxveld-Giessendam er eentje nodig heeft, hebben wij die beschikbaar. En bovendien hoeft dat niet allemaal vanuit hier gedaan te worden wat ons betreft. Zij kunnen hun afwegingen in eigen huis blijven doen. Hardinxveld-Giessendam blijft in een ambtelijke samenwerking met ons een gelijkwaardige gemeente.” Daarmee benadrukt Barske het belang van Gorinchem als centrumstad bij een goede relatie met het achterland.

Ondanks alle voordelen van een samenwerking tussen Hardinxveld-Giessendam beseft Barske dat niet alleen ratio een rol speelt bij het traject, maar ook emoties. Dinsdag 28 april is er een volgend gesprek tussen beide gemeenten waarin ook de brief toegelicht zal worden. “Het is vijf voor twaalf. De tijd begint te dringen”, sluit Barske af.

Posted on 27 april 2015 in Veranderen, Verbeteren, Verbinden

Share the Story

About the Author

Back to Top