Onze visie op gedegen onderzoek

Hoe teamAcademy helpt ...

De adviseurs van teamAcademy hebben veel ervaring in onderzoek en evaluatie. Waarin onderscheiden wij ons van andere bureaus?

Onze werkwijze kenmerkt zich door:
– een mix van constateren en leren
– een helder onderscheid tussen feiten, meningen, interpretaties en conclusies
– zorgvuldige uitvoering
– vertrouwelijk en onder geheimhouding.

Een evaluatieonderzoek is in onze ogen een mix van constateren en leren. Aan de ene kant is het van belang dat er teruggekeken wordt op het functioneren tot nu toe, aan de andere kant staat het leren in het teken van het vooruitkijken naar het verbeteren van de doeltreffendheid en doelmatigheid. Zo kan lering worden getrokken voor mogelijke, toekomstige onderzoeken. Om recht te doen aan het constateren en het leren vinden wij het belangrijk om in de evaluatie onder meer aandacht te besteden aan de volgende elementen:
– aandacht voor ‘wat goed is gegaan en wat beter kan’, kortom voor succes- en verbeterpunten
– aandacht voor ‘waarom het is gegaan zoals het gegaan is’ met oog voor de context waarin de onderzoekscommissie heeft geopereerd, kortom voor aanknopingspunten voor verandering
– een toekomstgerichte aanpak, aan het verleden kan weinig meer worden veranderd, maar er kan wel worden geleerd uit het verleden.

Iedereen kleurt de werkelijkheid in naar zijn eigen beleving en heeft eigen belangen. Aangezien bij een evaluatie veel partijen betrokken zijn en een belang hebben kan dit het resultaat van een evaluatieonderzoek beïnvloeden. Wij zijn ons bewust van deze spanning en gaan hier in ons onderzoeksproces zorgvuldig mee om.
Meer concreet betekent dit dat we een helder onderscheid maken tussen
– bevindingen: een combinatie van feiten, meningen en interpretaties
– analyse die leidt tot conclusies en aanbevelingen.

Bevindingen worden opgebouwd door documentenanalyses, interviews en de interpretatie van de onderzoekers. Voorop staat dat over feiten geen meningsverschil mag bestaan (ze zijn objectief) en dat meningen toegeschreven kunnen worden aan een persoon of groep personen (subjectief). In de interviews zijn wij alert op de span-ning die kan bestaan tussen objectieve feiten en een subjectieve inkleuring in een mening. Hoewel een evaluatieonderzoek open moet staan voor iedere mening, zullen we in interviews zoveel mogelijk op zoek gaan naar concrete situaties, momenten, activiteiten van de betrokkenen en reacties daarop (STAR-methode). De interviews hebben verder een vertrouwelijk karakter.

Naast bevindingen die min of meer voor zich moeten spreken, komt de analyse voor rekening van de onderzoekers. Gebaseerd op de bevindingen, brengen wij deze samen en voeren een analyseslag uit. Dit leidt tot conclu-sies en aanbevelingen.

In onze aanpak vinden wij het belangrijk dat we alle betrokkenen meenemen. De gevonden feiten moeten correct zijn, de meningen dienen voorzien te zijn van hoor- en wederhoor en de analyse dient gedeeld te worden. Hoewel we werken aan een onderzoek waarin bevindingen op zich moeten staan en de analyse en aanbevelingen voor onze rekening komen, streven we er wel naar dat de evaluatie en de resultaten ervan gedragen zijn. Dat vertaalt zich in onze aanpak met ruimte voor hoor- en wederhoor, zowel met respondenten en andere betrokkenen als met de begeleidingscommissie.

De evaluatie van de organisatie van het onderzoek betekent voor alle betrokkenen een interventie, meer of minder ingrijpend. De resultaten van het evaluatieonderzoek leggen immers een ‘waarheid’ op tafel en dienen als basis voor de eventuele bijstellingen voor de toekomst. Onze ervaring leert dat – naast de reeds genoemde punten – een zorgvuldige procedure belangrijk is voor een goede evaluatie. Een zorgvuldige uitvoering betekent onder andere dat wij vanuit een onafhankelijke en kritische blik analyseren en ons oordeel geven en dat wij het eerder genoemde principe van hoor en wederhoor toepassen en dat wij vanuit een onafhankelijke en positief kritische blik de resultaten met elkaar bezien en conclusies trekken.

Het principe van hoor en wederhoor geeft de evaluatie meerwaarde. Wij zullen hiervoor de door u gevraagde geautoriseerde interviewverslagen gebruiken, zodat niet alleen meer zekerheid is over de feiten en meningen van de interviewdeelnemers maar uit deze dialoog ook meer leereffecten ontstaan.

Voor een evaluatie als deze is een combinatie nodig van ervaring en onafhankelijkheid. Onze onafhankelijkheid staat voor ons voorop. Onafhankelijk onderzoek doen, betekent voor ons een frisse blik die kritisch is en zonder vooroordelen, maar die wel oog heeft voor de context waarin de onderzoekscommissie opereerde. Deze onafhankelijkheid vertaalt zich in onze houding en aanpak. Hoewel wij toewerken naar een breed gedragen rapport, staat de onafhankelijkheid ervan buiten kijf. Het onderzoeksproces dat wij voorstellen kenmerkt zich door een afwisseling in de tijd tussen een blik naar buiten (open staan) en meer interne analyse en oordeelsvorming.

De door u gevraagde vertrouwelijkheid zullen wij respecteren en daarover heldere afspraken met onze teamleden maken. Wij zullen daartoe eventuele verklaringen en nakomen. Zo kunnen wij eenvoudig het gehele onderzoek vanaf onze zijde in volledige isolatie van de rest van ons bureau uitvoeren. Eventuele geheime documenten zullen slechts voor de onderzoekers, welke direct zijn betrokken bij deze evaluatie, beschikbaar zijn en daarvoor zullen zij een geheimhoudingsverklaring hebben getekend. Indien gewenst kunnen wij de raadpleging van de geheime documentatie zoveel mogelijk vanaf uw locaties verrichten. Hierdoor worden risico’s tijdens transport, digitalisering of opslag in clouds van de documentatie tot een minimum teruggebracht.

Back to Top