Onderzoek functioneren fusies gemeenten verhit gemoederen

Voor- maar vooral tegenstanders van ambtelijke fusies hebben zich de afgelopen tijd flink geroerd. Ook het onderzoek dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat doen naar de effecten van ambtelijke fusies op de participerende autonome gemeenten, valt niet bij iedereen in goede aarde. Het onderzoek zelf – dat moet leiden tot een algemeen beeld over het functioneren en presteren van ambtelijke fusies in de praktijk – is niet het punt. Wel het bureau dat het onderzoek gaat uitvoeren.

Ambtelijke fusie
De afgelopen weken hebben zeker achttien gemeenten laten weten ambtelijk te fuseren. Tegenstanders zien dit vooral als een manier om aan een bestuurlijke fusie (herindeling) te ontkomen. Fiscale belemmeringen leiden tot financiële nadelen, omdat de btw over de loonkosten van de nieuwe ambtelijke organisatie, die de loonkosten met btw doorfactureert aan de samenwerkende gemeenten, niet helemaal via het btw-compensatiefonds kan worden gecompenseerd. Voorstanders roeren zich minder; maar in onder meer Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk is men dik tevreden over de ambtelijke fusie.

Functioneren samenwerkingsverbanden
Op verzoek van Plasterk gaat SeinstravandeLaar onderzoek doen naar het functioneren van ambtelijke samenwerkingsverbanden. Het onderzoek gaat onder meer in op de hoofdmotieven en doelen van gemeenten om ambtelijk te fuseren. Ook de aansturingsmogelijkheden van ambtelijke fusieorganisaties worden in beeld gebracht. De uitkomst laat zich daarmee raden, meent een lezer, omdat dit bureau aan de wieg staat van veel ambtelijke fusies. Het bureau begeleidde onder meer de ambtelijke fusieprocessen van Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, Boxtel en Sint-Michielsgestel en nu Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Efficiencyvoordelen
Binnenlandse Zaken onderzoekt tevens de mogelijkheden voor gemeenten om voor, tijdens en na het herindelingsproces actief te sturen op efficiencyvoordelen. Efficiencyvoordelen kunnen behaald worden door te sturen op betere prestaties van de nieuwe gemeente, of op kostenvoordelen – en alle combinaties daartussen. Dat onderzoek hoopt Plasterk volgend voorjaar aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden en zal zoveel mogelijk concrete handelingsperspectieven bevatten voor gemeenten die een herindeling overwegen.

Binnenlands Bestuur Yolanda de Koster

Posted on 17 augustus 2015 in Veranderen, Verbinden

Share the Story

About the Author

Back to Top