Meerderheid kiezers tegen herindeling gemeenten

Een meerderheid van de kiezers (61 procent) ziet gemeentelijke herindeling niet zitten. Alleen in Groningen is een nipte meerderheid (52 procent) voor opschaling. Dat blijkt uit de antwoorden van ruim 200.000 invullers van DeStemVan, de ‘concurrent’ van de Stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen. Bijna vier op de tien kiezers vindt wel dat het aantal gemeenten in hun provincie moet verminderen. Per provincie zijn er verschillen, maar het percentage tegenstanders varieert van 59 tot 72 procent.

Bestuurlijk verzet
Groningers staan het meest positief tegenover herindeling. Dit staat in contrast met het bestuurlijk verzet van veel Groninger gemeenten om met (buur)gemeenten te fuseren. De provincie Groningen wil het aantal gemeenten per 2018 terugbrengen van 23 naar zes of zeven.

Onvoldoende bestuurskracht
De meeste politieke partijen in Groningen die aan de Statenverkiezingen van woensdag meedoen, staan positief tegenover herindeling. Met name de Groningse afdelingen van CDA, D66, PvdA en de VVD zijn voor. Zij stellen dat herindeling goed is voor de bestuurskracht in de provincie. D66 stelt dat het veel Groningse gemeenten ontbeert aan die bestuurskracht en financiële capaciteit om de nieuwe taken van de decentralisatie goed te kunnen uitvoeren. De lokale partijen vinden dat het draagvlak hiervoor vanuit de samenleving moet komen.

Provinciale regie
Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben de regie rondom de hen noodzakelijk geachte grootschalige herindelingen naar zich toegetrokken. Dit omdat de gemeenten er onderling niet uitkwamen. Het bestuurlijk verzet vanuit de gemeenten lijkt de laatste tijd echter wat te verdampen, waardoor er toch schot in de zaak zit.

Van onderop
Felste tegenstanders van herindeling zijn de te vinden onder kiezers in Flevoland (72 procent tegen) en Drenthe (66 procent), zo blijkt uit DeStemVan. Bij de provinciale partijen van Flevoland en Utrecht (60 procent van de kiezers tegen) gaan de handen voor opschaling niet op elkaar. De Utrechtse afdeling van de PvdA stelt echter dat een fusie van gemeenten in de toekomst onvermijdelijk is. Een meerderheid van de partijen vindt overigens wel dat de wens tot bestuurlijke fusie vanuit de gemeenten zelf moet komen. Van bovenaf opgelegde herindelingen vinden de partijen uit den boze.

Snellere fusie moet
D66 vindt dat gemeenten sneller moeten gaan fuseren. Dit om de nadelen van de enorme hoeveelheid aan ondemocratische gemeenschappelijke regelingen tegen te gaan. Men heeft al een initiatiefvoorstel hiertoe aangekondigd om het aantal gemeenschappelijke regelingen te beteugelen en terug te brengen. Op verzoek van de Tweede Kamer komt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in de zomer met een advies over de borging van democratische legitimiteit van regionale samenwerkingsverbanden.

Posted on 18 maart 2015 in Geen onderdeel van een categorie

Share the Story

About the Author

Back to Top